Tijesto:
- 400 gr. brasna
- 2 jaja
- 1 prasa za pecivo
- 1 casa jogurta ili mlijeka
Fil:
- Pistaci ili orasi sta volite
Agda:
- 3 case secera
- 3 ipo case vode
Priprema:
Od gore navedeni sastojaka zamjesite tijesto.
Podjelite ga na 24 komadic pa oblikujte u loptice.
Prekrite tijesto da malo odmori.
Sameljite pistace i otopite puter.
Razvijajte tijesto na velicinu tepsije u kojoj cete pec. (kod mene je tepsija broj 30)
Pomjesajte malo brasna i gustin (gusnel) i posipajte tijesto dok razvijte.
Redajte u nauljenu tepsiju i posipajte svaki list jufke.
Kad ste zavrsile isjecite baklava pa zalite otopljenim puterom.
Pecite na 350F-180C dok baklava ne pocne dobivat boju.
Smanjite na 300F-150C i pecite dok baklava ne bude gotova.
Dok se baklava pece skuhajte agdu i maknite sa peci da se malo prohladi.
Toplu balavu zalite prohldjenom agdom, potpuno ohladite i posluzite se.
Prijatno!
Izvor:http://tortekolaci.com/kolaci/baklava-sa-pistacima
0 komentari:
Objavi komentar