- SASTOJCI ZA TIJESTO:
- 370 gr meda
- 125 gr šećera
- 50 gr margarina
- 800 gr brašna
- 1 prašak za pecivo
- 2 dodatka za medenjake
- 2 jaja
- ROYAL ICING:
- 4 bjelanjka
- oko 1 kg šećera u prahu
Kućica od medenjaka jedan je od simbola Božića, te se priprema par dana ranije. Završene kućice svakako daju posebnu toplinu domu i poseban ugođaj u čemu obitelj sa veseljem uživa, pogotovo dječica. S obzirom da sam tih dana stalno u pripremama nekih keksića, a istovremeno mi se poklapa rođendan moga sina, stalno sam mislila čim uhvatim vremena moram i ja napraviti svoju kućicu. Naravno, došao je i taj trenutak da se i ja iskušam u tome. Moram priznati da nisam trošila puno vremena u samom planiranju, ali sam potražila malo inspiracije na internetu, što mi i nije pošlo za rukom. Bilo mi je veoma bitno kakvog ću oblika napraviti kućicu, jer vidim da ima svega, ono što je meni trebalo nisam našla. Jednostavno sam odlučila da ću se potruditi i sama si napraviti šablonu po kojoj ću raditi. Vidjela sam da se dosta kućica ukrašava sa bombončićima, tako da sam si i ja kupila nekoliko vrsta i na kraju ih nisam sve koristila bojeći se da ne dobijem kičastu kućicu. E sad, malo sam na početku počela filozofirati, tako da sam pripremila pola smjese tijesta, nadajući se kako ću praviti malu kućici i bit će mi dosta. Na kraju je moj nacrt pokazao da je to malo veća kućica ispala nego što sam planirala, ustvari taman kakva treba biti. Naravno, morala sam praviti još tijesta da bi mi bilo dovoljno za sve. U nastavku pišem cijelu mjeru sa kojom bi vam trebalo biti dovoljno, ako radite po dimenzijama koje sam i sama koristila. Dok sam ju pravila cijelo vrijeme sam se vodila osjećajem što i vama savjetujem. Kako bi mi sve izgledalo stvarnije, prozore sam upotpunila bombončićima, dim iz dimnjaka sa vatom, a na sve ostalo sam nanijela snijega kao da je zapravo napadao. Stvarno za izradu takve kućice treba skoro cijeli dan, ali kada sam ju završila bila sam presretna, jer je ispala baš po mome ukusu.
PRIPREMA ELEMENATA ZA IZGRADNJU KUĆICE
1. Med, šećer i margarin stavite na srednju vatru, dok ne proključa i sve se istopi.2. Zatim ostavite smjesu da se ohladi.
3. U većoj posudi pomiješajte brašno sa praškom za pecivo i dodatkom za medenjake.
4. Napravite udubinu i dodajte jaja i ohlađenu smjesu od meda.
5. Mikserom sa spiralnim nastavcima izmiksajte tijesto, a pred kraj će vjerovatno biti potrebno završiti rukom.
6. Tijesto zamotajte u prozirnu foliju i stavite ga najmanje 1 sat u frižider da se stegne. Inače ja ga nisam uspjela završiti isti dan, tako da je moje prenoćilo u frižideru i kada sam ga izvadila, odstajalo je par minuta na sobnoj temperaturi, dalje sam ga normalno koristila.
7. Na radnu površinu postavite masni papir na koji stavite tijesto, a na njega postavite drugi masni papir i tako valjajte tijesto, neće se lijepiti i neće biti nepotrebnog dodavanja brašna.
8. Dalje sam radila po šabloni koju sam sama pripremila, tako da si možete skicirati po mojim dimenzijama.
9. Izrezane dijelove papira postavite na tijesto i po rubovima izrezujete sa skalpelom ili sa nožićem. Špahtlicom ili nekim drugim širokim predmetom pomozite si prenositi tijesto na tepsiju.
10. Par tvrdih bombončića od mentola usitnite čekićem za meso ili u mužaru, te popunite praznine na prozorima sa usitnjenim bombončićima.
11. Bit će vam potrebno za kućicu: 2 X prednja dijela (jednom izrezujete vrata i prozor), 1 X vrata, 2 X bočna strana (izrezujete prozor), 2 X krov. Za dimnjak: 2 X kosa dijela, 1 X kraći dio, 1 X duži dio.
Ostalo: Boriće sam pravila od izrezivača u više veličina, a čovječuljka sam nacrtala rukom, mada ga možete isprintati sa interneta. Od ostatka tijesta izrežite si oblik veličine tacne na kojoj će stajati kućica, tako da ćete na toj podlozi od tijesta postaviti sve dijelove.
12. Stavite tijesto peći u zagrijanu rernu na 190 stupnjeva oko 10 minuta.
ROYAL ICING SMJESA
1. Inače se royal koristi i za crtanje po keksićima, a ovdje će vam koristiti za lijepljenje kućice i za imitaciju snijega. Kod njega je bitna gustoća smjese, ovisno za šta ga koristite, a za sve ovo će biti dovljna jeda gustina koju postignete. Pripremite si 1 kg šećera mada vam neće sve trebati, meni je ostalo oko 150-200 gr.2. Bjelanjke mutite mikserom lagano dok ne zapjene, a onda pojačajte na srednju brzinu i postepeno prosijavajte šećer u prahu u bjelanjke, dok miksate.
3. Potrebno je da dobijete smjesu niti rijetku niti pregustu, a opet neka bude gušća kao na slici.
4. Bitno je znati da se royal dosta brzo suši na zraku, tako da je potrebno višak koji ne koristite prekriti vlažnom krpom, a u trenutku kada ne koristite špricu, nastavak uronite u čašu gdje se na dnu nalazi ubrus koji ne dozvoljava sušenje. Ovdje možete pronaći i detaljna uputstva za royal icing.
SLAGANJE KUĆICE OD MEDENJAKA
1. Izaberite si tacnu na koju razmažete malo rojala, te gore zaljepite podlogu od tijesta (ovo tijesto je malo drugačije boje, jer mi je zafalilo pa sam smutila drugu vrstu, ali sa ovom količinom iz recepta nećete imati taj problem, tako da će sve biti isto).2. Počnite lijepiti kućicu, za prvi dio će vam pomoći malo čaša, ali kako se brzo suši već dalje neće biti potrebna.
3. Prije nego sam postavila krov, malo sam nanijela royala na prozore, jer mi se tako učinilo jednostavnije, a vi možete po želji.
4. Ledenice sam sa uskim okruglim nastavkom sa rubova lagano povlačila prema dolje i tako je ostajalo.
5. Na rubove kuće sam zaljepila bombončiće koje sam napravila od tičina dan ranije.
6. Svaki dio borića na sredini zaljepite royalom.
7. Isto zalijepite i čovječuljka.
8. Nakon što napravite snijeg po dvorištu, možete rubovima dodati još royala i ubadati perece kojima poslije dodate na snijeg.
9. Dimnjaku dodajte vatu da bi izgledalo stvarnije.
10. Stazu ispred vratćia ne mažete royalom, već na kraju posipate šećerom u prahu.
Izvor: http://www.kolaci.biz/kucica-od-medenjaka-tutorijal-sa-slikama.html
0 komentari:
Objavi komentar