ponedjeljak, 27. srpnja 2015.

Mađarica


Sastojci i priprema:
(tepsija 34×38…peći na 170°oko 7 min)
Za 5 kora:
  • 800 gr brašna
  • 2,5 dl kisele povlake
  • 40 gr masti ili maslaca
  • 280 gr šećera
  • 3 jaja
  • 1 mala kašika sode bikarbone

Fil:
  • 250 gr šećera pržit u suvom sudu da se karamelizuje
  • 1 l mlijeka
  • 8 kašika brašna
  • 100 gr kakaoa
  • 200 gr čokolade za kuhanje
  • 250 gr margarina ili maslaca
  •  + 200 gr čokolade za preljev.

Kore dobijamo tako sjedinimo sastojke napisane za kore. Dobijemo fino tijesto, podjelimo na 5 loptica koje treba rastanjiti u veličini tepsije i peći.
Fil:
Upržiti šećer i kad se karamelizuje nasut oko 0,5 l mlijeka.
Neka se karamel posve otopi tako da mlijeko dobije smeđu boju.
Sa ostalim mlijekom umutit brašno i dodat u mlijeko što vrije.
Kad fil dobije gustinu, maknut sa peći i dodat kakao i čokoladu.
U mlak fil dodat maslac i umiksat.
Podjelit fil na 4 jednaka dijela (ja razlijem u jednake zdjelice).
Filovat kore i neka prenoće (nečim ih malo pritisnut).
Sutradan mađaricu obilno prelit čokoladom.
Prijtno!


Izvor:http://tortekolaci.com/kolaci/madarica-4

0 komentari:

Objavi komentar