Sastojci i priprema:
(tepsija 34×38…peći na 170°oko 7 min)
Za 5 kora:- 800 gr brašna
- 2,5 dl kisele povlake
- 40 gr masti ili maslaca
- 280 gr šećera
- 3 jaja
- 1 mala kašika sode bikarbone
Fil:
- 250 gr šećera pržit u suvom sudu da se karamelizuje
- 1 l mlijeka
- 8 kašika brašna
- 100 gr kakaoa
- 200 gr čokolade za kuhanje
- 250 gr margarina ili maslaca
- + 200 gr čokolade za preljev.
Kore dobijamo tako sjedinimo sastojke napisane za kore. Dobijemo fino tijesto, podjelimo na 5 loptica koje treba rastanjiti u veličini tepsije i peći.
Fil:
Upržiti šećer i kad se karamelizuje nasut oko 0,5 l mlijeka.
Neka se karamel posve otopi tako da mlijeko dobije smeđu boju.
Sa ostalim mlijekom umutit brašno i dodat u mlijeko što vrije.
Kad fil dobije gustinu, maknut sa peći i dodat kakao i čokoladu.
U mlak fil dodat maslac i umiksat.
Podjelit fil na 4 jednaka dijela (ja razlijem u jednake zdjelice).
Filovat kore i neka prenoće (nečim ih malo pritisnut).
Sutradan mađaricu obilno prelit čokoladom.
Neka se karamel posve otopi tako da mlijeko dobije smeđu boju.
Sa ostalim mlijekom umutit brašno i dodat u mlijeko što vrije.
Kad fil dobije gustinu, maknut sa peći i dodat kakao i čokoladu.
U mlak fil dodat maslac i umiksat.
Podjelit fil na 4 jednaka dijela (ja razlijem u jednake zdjelice).
Filovat kore i neka prenoće (nečim ih malo pritisnut).
Sutradan mađaricu obilno prelit čokoladom.
Prijtno!
Izvor:http://tortekolaci.com/kolaci/madarica-4
0 komentari:
Objavi komentar