srijeda, 1. srpnja 2015.

Sutlija ili Sutlijas



   


Sastojci:


  • 250 g Rize
  • 1 litar Vode
  • soli kroz prste
  • 200 g Secera(ako volite slade dodajte vise secera)
  • 800 ml Mlijeka
  • 1 kesica Vanila secera
  • 2 kaske Gustina
  • Cimet
  • Slag






Priprema
1.


Rizu prvo ocistiti i oprati.Staviti rizu u litar vode sa malo soli da kuha na umjerenoj temperaturi.Mjesati da ne zagori.Meni je kuhala oko 15 minuta, dok voda nije ukuhala.Kad je voda ukuhala i riza bi trebala da bude skoro pa skuhana.Probaj te.Riza ne treba jos biti skroz skuhana ali treba da bude skoro gotova.







2.

Dodati secer,vanilijin secer i 700 ml mlijeka.Promjesati i pustiti da kuha jos oko 10 minuta. U 100 ml mlijeka umjesati gustin da nebude grudvica pa dodati u rizu.Promjesati i kuhati jos koju minutu. Mjesati da riza ne zagori.









3.
Sutlija je gotova kad je smjesa malo gusca ali ne skroz gusta. Probaj te rizu a i mlijeko bi trebalo ukuhati malo.Mozete vidjeti koliko je meni ukuhalo mlijeko na slici, ima linija.











4.

Gotovu sutliju izliti u zdjelice i ostaviti u frizider da se ohladi.Prekriti celofanom da se ne uhvati kozica. Kad se ohladi(ja ostavim preko noci) umutiti slag pa staviti na vrh sutlije i posuti malo cimeta.











IZVOR:   www.coolinarika.com

0 komentari:

Objavi komentar