subota, 27. lipnja 2015.

Bijela Egipat torta

Bijeli Egipat torta Bijeli Egipat torta
Sastojci za svaki od 3 biskvita:
  • 3 bjelanjaka
  • 4 kašike šećera
  • 4 kašike mljevenih lješnjaka
  • 1 kašika brašna
Krema od žumanjaka:
  • 700 ml mlijeka
  • 10 kašika šećera
  • 2 kesice burbon vanilin šećera
  • 9 žumanjaka
  • 8 kašika gustina / škrobnog brašna
  • 100 gr bijele kuhinjske čokolade
  • 150 ml vrhnja za šlag
  • 3 kašike šećera u prahu
  • 80 gr margarina
Šlag krema:
  • 200 ml mlijeka
  • 2 šlag pjene
  • 3 kašike šećera u prahu
Dekoracija:
  • 100 gr krupno sjeckanih lješnjaka
  • 200 gr bijele čokolade
Priprema Biskvit/ Kora:
razdvojiti žumanjke od bjelanjaka
mutiti bjelanjke sa šećerom
dodati brašno i lješnjake potom sve ručno izmješati
posudu namastiti maslacem i posuti brašnom
peći u zagrijanoj pećnici na 180°C 10-15 min.
pripremiti ukupno ovakve 3 indentične kore / biskvit
Dekoracija:
za dekoraciju torte rastopiti na pari bjelu kuhinjsku čokoladu,
razmazati na back papiru i pustiti da se ohladi
krupno stucati lješnjake
Krema od žumanjaka:
prokuhati oko 0,5 l mlijeka sa šećerom
žumanjke mikserom izmješati sa burbon vanilij šećerom
dodati ostatak mlijeka i gusti, sve dobro izmješati
potom ovu smjesu dodati u dobro zagrijano mlijeko
dodati čokoladu, sve miješati da se zgusne na odmjerenoj temperaturi
ukloniti sa vatre i ohladiti udrugoj posudi
u drugoj posudi mješati vrhnje za šlag sa 3 kašike šećera u prahu
potom ovu smjesu dodati u smjesu
dodati izgnječen margatin
Šlag krema:
izmješati 200 ml mlijeka, 2 šlag pjene, 3 kašike šećera u prahu.
Prijatno!
Izvor:http://tortekolaci.com/torte/bijeli-egipat-torta

0 komentari:

Objavi komentar