Sastojci
- Za tijesto:
- 200 g Pšeničnog oštrog brašna Podravka By Podravka
- 120 g maslaca
- 70 g šećera
- 1 žumanjak
- navrh noža soli
- naribana korica 1 limuna
- Za nadjev:
- 8 listova želatine
- 1 l mlijeka
- 200 g šećera
- 1 žličica naribane korice limuna
- 4 žumanjka
- 1 l slatkog vrhnja (za šlag)
- 500 g nemasnog svježeg sira
- 1.Brašno prosijte na dasku, pa ga pomiješajte s maslacem narezanim na listiće. U sredini napravite udubinu, u koju stavite šećer, žumanjke, sol i limunovu koricu.
- 2.Brzo miješajte sve sastojke od sredine prema van, pa zamijesite gipko tijesto. Oblikujte ga u kuglu, zamotajte u papir za pečenje i stavite u hladnjak na 2 sata.
- 3.Pećnicu zagrijte na 200°C. Tijesto razvaljajte u dva jednaka kruga promjera 26 cm, položite na lim i pecite jedno do drugog 10 minuta na srednjoj prečki da postanu svijetlosmeđi. Jedan još vrući krug narežite na 12 jednakih komada, pa ih ostavite da se ohlade.
- 4.Želatinu namočite u hladnoj vodi. Šećer, žumanjke i dio mlijeka tucite, a ostalo mlijeko zakipite. Dodajte smjesu žumanjaka i miješajte pjenjačom dok ne zavri, dodajte ocijeđenu želatinu, promiješajte da se otopi, pa maknite s vatre da se ohladi.
- 5.U međuvremenu, istucite slatko vrhnje. Kad se mliječna mješavina počne zgušnjavati, dodajte joj razrađeni sir s limunovom koricom i tučeno vrhnje.
- 6.Krugom od papira za pečenje pokrijte dno kalupa za tortu, a stijenku trakom. Na dno stavite narezani krug od tijesta, a na njega stavite kremu od sira. Izravnajte joj površinu i stavite kalup u hladnjak da krema do kraja očvrsne.
- 7.Izvadite tortu iz kalupa, odstranite zalijepljen papir, odozgo posložite narezano prhko tijesto i pospite šećerom u prahu.
Posluživanje
Poslužite dobro rashlađeno.
Savjet
Kod pripreme tijesta, po potrebi umiješajte žlicu kiselog vrhnja.
Izvor: www.coolinarika.com/
0 komentari:
Objavi komentar