utorak, 9. lipnja 2015.

Torta od sira

Torta od sira

Sastojci

  • Za tijesto:
  • 200 g Pšeničnog oštrog brašna Podravka By Podravka
  • 120 g maslaca
  • 70 g šećera
  • 1 žumanjak
  • navrh noža soli
  • naribana korica 1 limuna
  • Za nadjev:
  • 8 listova želatine
  • 1 l mlijeka
  • 200 g šećera
  • 1 žličica naribane korice limuna
  • 4 žumanjka
  • 1 l slatkog vrhnja (za šlag)
  • 500 g nemasnog svježeg sira

  1. 1.
    Brašno prosijte na dasku, pa ga pomiješajte s maslacem narezanim na listiće. U sredini napravite udubinu, u koju stavite šećer, žumanjke, sol i limunovu koricu.
  2. 2.
    Brzo miješajte sve sastojke od sredine prema van, pa zamijesite gipko tijesto. Oblikujte ga u kuglu, zamotajte u papir za pečenje i stavite u hladnjak na 2 sata.
  3. 3.
    Pećnicu zagrijte na 200°C. Tijesto razvaljajte u dva jednaka kruga promjera 26 cm, položite na lim i pecite jedno do drugog 10 minuta na srednjoj prečki da postanu svijetlosmeđi. Jedan još vrući krug narežite na 12 jednakih komada, pa ih ostavite da se ohlade.
  4. 4.
    Želatinu namočite u hladnoj vodi. Šećer, žumanjke i dio mlijeka tucite, a ostalo mlijeko zakipite. Dodajte smjesu žumanjaka i miješajte pjenjačom dok ne zavri, dodajte ocijeđenu želatinu, promiješajte da se otopi, pa maknite s vatre da se ohladi.
  5. 5.
    U međuvremenu, istucite slatko vrhnje. Kad se mliječna mješavina počne zgušnjavati, dodajte joj razrađeni sir s limunovom koricom i tučeno vrhnje.
  6. 6.
    Krugom od papira za pečenje pokrijte dno kalupa za tortu, a stijenku trakom. Na dno stavite narezani krug od tijesta, a na njega stavite kremu od sira. Izravnajte joj površinu i stavite kalup u hladnjak da krema do kraja očvrsne.
  7. 7.
    Izvadite tortu iz kalupa, odstranite zalijepljen papir, odozgo posložite narezano prhko tijesto i pospite šećerom u prahu.

Posluživanje

Poslužite dobro rashlađeno.

Savjet

Kod pripreme tijesta, po potrebi umiješajte žlicu kiselog vrhnja.

Izvor: www.coolinarika.com/

0 komentari:

Objavi komentar