nedjelja, 7. lipnja 2015.

Sni­je­žni kolač

Snežni kolači














Sa­stojci za tijesto:

  • 3 žu­man­ceta
  • 120 gr šećera
  • 1 va­ni­lin šećer
  • 150 gr brašna
  • 4 su­pene ka­šike vrele vode
  • 3 bje­lan­ceta
  • 1 pra­šak za pecivo
Iz­mu­titi sni­jeg od bje­la­naca. U dru­goj po­sudi do­bro umu­titi žu­manca sa še­će­rom dok ne po­stanu pje­na­sta i dok im boja ne po­svi­je­tli. Do­dati va­ni­liju, bra­šno, po­suti pra­šak za pe­civo i vrelu vodu. Iz­mu­titi mik­se­rom. Ti­je­sto u ovom tre­nutku iz­gleda jako gu­sto, ali ne bri­nite, ta­kvo i treba da bude. La­gano ka­ši­kom do­dati sni­jeg od bje­la­naca u pret­hodnu smjesu i mi­je­šati dok se smjesa ne ujed­nači. Treba malo str­plje­nja da se ovo iz­vede, ali odo­lite is­ku­še­nju da sve skupa iz­mu­tite. Iz­liti u na­ma­šćen i po­bra­šnjen pleh. Ako je pleh okru­gao, ne treba biti ma­nji od 28 cm jer ti­je­sto na­ra­ste pre­vi­soko pa nije lako fi­lo­vati ko­la­čiće. Peći dok se ne za­ru­meni, na 200 °C.
Sa­stojci za fil:
  • 2 pu­dinga od vanilije
  • 650 ml mlijeka
  • 150 gr šećera
  • 250 gr mar­ga­rina za ko­lače ili putera
  • vre­ćica ko­ko­so­vog brašna
Kada bi se pu­ding pra­vio po uput­stvu sa vre­ćice bio bi pre­ri­je­dak što za fi­lo­va­nje nije do­bro. Zato obra­tite pa­žnju da ko­li­čina mli­jeka bude skoro upola sma­njena. Še­ćer se do­daje to­kom ku­va­nja da bi se fino is­to­pio. To sam uvela u sve re­cepte gdje god sam mo­gla jer me­toda “mu­tite mik­se­rom dok se kri­stali še­ćera ne raz­biju” ni­kad nije dala re­zul­tate u mo­joj ku­hi­nji i sa mo­jim mik­se­rom. Da­kle, sta­vite pola li­tra mli­jeka sa 150 gr še­ćera da pro­vre. Po­sebno iz­mi­je­šajte prah od dva pu­dinga sa 150 ml mli­jeka. Kada mli­jeko pro­vre, ski­nite ga sa vruće ploče, us­pite raz­mu­ćeni pu­ding i mi­je­šajte brzo sa ži­com da se gru­dvice raz­biju. Uz stalno mi­je­ša­nje vra­tite par mi­nuta na tihu vatru.

Sku­van pu­ding osta­viti da se hladi i mi­je­šati ener­gično s vre­mena na vri­jeme da se ne uhvati ko­rica na po­vr­šini. Ta ko­rica je uku­sna za po­je­sti ali nije po­željna u kremi. Ako je na­kon hla­đe­nja sklo­nite, osta­jete bez di­jela smjese. S druge strane, mik­ser ne može da je raz­bije u pot­pu­no­sti pa ćete do­biti kremu punu gru­dvica. Pu­ding ne treba osta­viti da se skroz ohladi jer se neće moći raz­mu­titi sa pu­te­rom ili mar­ga­ri­nom. Treba da bude ni vruć (ne smije se di­miti), ni hla­dan (ne smije li­čiti na pih­tije) već mlak. Iz­mik­sati 250 gr mar­ga­rina za ko­lače ili pu­tera i iz­mu­titi ga sa pu­din­gom. Ako se u ovoj fazi po­jave gru­dvice u kremi pre­po­ruka je da ga pro­pa­si­rate kroz cje­diljku ili sre­dite u blenderu.
Od ti­je­sta va­diti kru­gove ča­šom, ja ko­ri­stim ra­kij­sku ča­šicu, pa kada se ko­la­čići fi­luju budu ta­man za dva ve­lika za­lo­gaja. Ok je i ako ko­ri­stite čaše od soka, ovalne ka­lu­piće, a i ako pre­si­je­čete ci­jeli bi­skvit i fi­lu­jete ga po sre­dini pa do­bi­jete sni­je­žnu tortu. :) Ra­si­je­cite kru­gove ho­ri­zon­talno na pola. Fi­lo­vati ovim re­dom: po sre­dini, na­o­kolo i sa gor­nje strane, pa uva­ljati u ko­ko­sovo brašno.
Po­sla­gati na ta­njir i za­po­četi sa di­vlje­njem i gric­ka­njem!
Recept preuzet sa: malecarolije.com

0 komentari:

Objavi komentar