subota, 20. prosinca 2014.

Kroasani sa šunkom



Sastojci:kroasani sa šunkom Kroasani sa šunkom
  • 2,5 dl jogurta
  • 3 dl mlijeka
  • 1 kocka svježeg kvasca ili 10 gr suhog kvasca
  • 1 kašika šećera
  • 1 kašičica soli
  • 2 jaja
  • 1 dl ulja
  • 1 kg mekog brašna tip -400
  • 200 g margarina
  • 250g švapskog siraili nekog tvrdog po vašoj želji
  • 200 g praške šunke
  • 30 g susama
Priprema:
1.U posudi sjediniti kvasac,šećer i mlako mlijeko,pa ostaviti da odstoji dok kvasac ne nadođe.
2. U većoj posudi pomješati jaje, jogurt i ulje, dodati kvasac, posoliti po ukusu ja dodajem manje soli pošto jedu i djeca, te polako dodavati brašno mješajući cijelo vrijeme. Kad tijesto počne da se odvaja od ruku, izvaditi ga iz posude, te oblikovati 9 malih loptica,prekriti ih krpom i ostaviti da odstoje dok pripremite fil.
3.Svaku lopticu oklagijom razvući u krug prečnika 30 cm,svaku premazati margarinom,sem posljednje,pa naslagati jednu na drugu i ostaviti da odstoje oko 20 minuta.
4.Odstojalo tijesto oklagijom razvući što tanje u krug, te isjeći na 4 dijela u obliku krsta, a svaku četvrtinu podijeliti na 8 dijelova.
5. Prašku šunku (ja ponekad i koristi bilo koju šunku) isjeći na kockice,pa sjediniti sa švapskim sirom (može i trapist posto ga ja volim).Po kašičicu pripremljene mase staviti na svaki trougao od tijesta i zaviti (na široku stranu tijesta pa motati prema užoj strani).
6. Oblikovane kroasane poslagati u nauljen,brašnom posut pleh,pa premazati jajetom i posuti susamom.
7. Pripremljene kroasane ostaviti da odstoje 60 min,a zatim ih staviti da se peku u zagrijanoj rerni na 170 C dok ne porumene.
Sigurna sam da ćete uživati!
Prijatno !

Izvor:http://tortekolaci.com/tag/slani-recepti

0 komentari:

Objavi komentar