Naša novogodišnja tortica :) Napravi se za čas, ima samo jednu koru, ukusna je i kremasta, a posebno će se dopasti ljubiteljima kombinacije višanja i čokolade...Uz mali dodatak višnjevače koja joj daje veoma finu aromu.
Sastojci:
Za koru:
- 5 manjih jaja
- 5 kašika šećera
- 4 pune kašike brašna
- 3 pune kašike kakaa
- 1 ravna kašičica praška za pecivo
- 30 ml mleka
- 30 ml ulja
- za preliv: 1 dl višnjevače*
- Za fil od višanja:
- 600 gr zamrznutih višanja
- 5 kašika šećera
- 3 dl soka od višanja
- 1 kesica pudinga od vanile
- Za čokoladni fil:
- 7 dl mleka
- 5 kašika šećera
- 1 kesica pudinga od čokolade
- 3 pune kašike gustina
- 50 gr čokolade za kuvanje
- 180 gr maslaca
- Za čokoladnu glazuru:
- 100 gr čokolade za kuvanje
- 30 ml mleka
- 30 gr maslaca
Priprema:
1.
Priprema kore:
Uključiti rernu na 180 stepeni da se ugreje.
Odvojiti belanca i žumanca pa belanca umutiti u čvrst sneg.
U drugoj činiji umutiti žumanca sa šećerom. Dodati ulje, mleko, prosejano brašno, kakao i prašak za pecivo, promešati pa spatulom umešati belanca, pažljivo prevrćući da se lepo povežu. Smesu izliti u okrugli pleh obložen pek papirom (dimenzije 28 cm). Staviti u zagrejanu rernu da se peče (vodite računa da se ne prepeče jer će biti suva). Kada kora bude gotova, čim se malo prohladi odlepiti pek-papir, staviti je na tanjir za serviranje, izbockati je viljuškom i natopiti višnjevačom. Ukoliko tako više volite ili ukoliko će tortu jesti i deca, kora se može natopiti i sokom od višanja ili prokuvanim sirupom od vode i šećera (prokuva se 1 dl vode sa 2-3 kašike šećera).Oko kore staviti obruč za torte pa preliti fil od višanja.
2.
Priprema fila od višanja:
Višnje odlediti i ocediti pa izmeriti koliko ima soka koji su otpustile. Kod mene je to bilo 3 dl soka. Deo soka ponovo pomešati sa višnjama i staviti u šerpicu pa na srednje jaku vatru, da provri. Kada krene da ključa, dobro izmiksirati štapnim mikserom da se višnje usitne ili ih prebaciti u secka pa usitiniti. U ostatku soka razmutiti prašak za puding pa uliti u višnje i kuvati još nekoliko minuta uz stalno mešanje dok se fil ne zgusne. Vruć fil odmah preliti preko pečene i natopljene kore.
3.
Priprema čokoladnog fila:
5 dl mleka i 5 kašika šećera staviti u šerpu pa na laganu vatru da provri. U ostatku mleka razmutiti prašak za puding od čokolade i gustin. Kada mleko krene da vri, izmaći sa vatre, umešati razmućeni prašak i vratiti na vatru uz mešanje dok se ne zgusne. U vruće dodati čokoladu izlomljenu na kockice i mešati dok se ne istopi. Zatim dodati maslac iseckan na kockice, mešati da se i on lepo otopi i sjedini sa filom. Kada se fil malo prohladi, preliti ga preko višnjastog fila.
4.
Čokoladna glazura:
Na pari otopiti čokoladu, mleko i maslac i preliti preko torte. Posuti čokoladnim mrvicama ili ukrasiti po želji.Ostaviti tortu najmanje 12 sati u frižideru da se dobro ohladi pa servirati.
0 komentari:
Objavi komentar