ponedjeljak, 27. srpnja 2015.

Sladoled torta sa jagodama, malinama, višnjama



Sastojci i riprema:
Necu vam o ovoj torti puno pricati samo cu vam reci ja sam ovu tortu dva vikenda zaredom pravila, a moja rodjaka koja je kod mene probala torticu posle je u 10 dana 4 puta pravila, i ona i ja smo ovu torticu isprobali i sa malinama mogu da vam kazem meni se jos vise svidela…..Torta se u originalu pece u kalupu 26 cm ali ja sam moju koricu pekla u kalupu 30 cm i bila je savrsene visine…..Receptic je sa Kulinarike
Za biskvit:
  • 4 belanca
  • 200 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 200 g oštrog brašna
  • 1/2 kesice praška za pecivo
  • 80 ml vode
  • 80 ml ulja
  • par kašika mleka za prelivanje
Za krem:
  • 4 žumanca
  • 2 pudinga od vanile
  • 1 kašika gustina
  • 6 kašika šećera
  • 600 ml mleka
  • 150 g margarina
  • 1 kašika šećera u prahu
  • 150 ml slatke pavlake
Još:
  • 500 g svežih jagoda ili malina,visanja
Za dekoraciju:
  • 350 ml slatke pavlake
  • jagode
Biskvit:

U jednoj posudi pomešajte 100 g šećera, vanilin šećer, vodu i ulje i kratko izmutite mikserom. Dodajte brašno pomešano sa praškom za pecivo i sve dobro izmutite mikserom dok se lepo ne sjedini.
U drugoj posudi umutite belanca sa prstohvatom soli postepeno dodavajući preostali šećer (100 g), dok ne dobijete čvrst sneg. Ovaj sneg od belanaca kašikom dodajte u prethodnu smesu i sve lepo sjedinite kasikom, vrlo pažljivo mešajući.
Smesu za biskvit sipajte u okrugli kalup prečnika 26 cm, prethodno obložen pek papirom i pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 25 minuta dok ne dobije lepu zlatno žutu boju.
Krem:
Izmutite mikserom žumanca sa šećerom, dodajte prašak za puding, kašiku gustina i oko 2 dcl mleka od onih 600 ml, pa sve to dobro promešajte. Preostalo mleko stavite na šporet da proključa pa ulijte puding sa žumancima i kuvajte dok se krema ne zgusne. Skuvan krem prekrijte folijom da se ne stvori korica i ohladite do sobne temperature.
Mikserom izradite margarin sa šećerom u prahu i dodajte u ohlađen krem pa dobro penasto izmutite mikserom. Izmutite i 150 ml slatke pavlake i kašikom dodajte u krem, i vrlo laganim promešajte dok se sve ne sjedini. (nikako mikserom)
Ohlađen biskvit stavite na tacnu, prelijte ga sa par kašika mleka svugde ravnomerno, pa nanesite polovinu kreme. Zatim na krem poslažite oprane jagode isečene na polovine. Na jagode nanesite preostali krem i poravnajte.
Tortu dekorišite umućenom slatkom pavlakom i po želji jagodama.
Prijatno!

Izvor:http://tortekolaci.com/torte/sladoled-torta-sa-jagodama-malinama-visnjama

0 komentari:

Objavi komentar