nedjelja, 10. siječnja 2016.

Kikiriki - karamel tortica


Lepa kremasta tortica sa intenzivni ukus kikirikija....  



Sastojci  10 osoba:
Za biskvit:
-6 belanca
-12 kašike šećera
-1 kesica praška za pecivo
-10 kašika kikirikija (pečeni i mljeveni)
-5 kašika brašna
-5 kašika oraha mljeveni

Za kikiriki kremu:
-6 žumanca
-5 kašike šećera
-100 gr. mlečene čokolade
-200 gr. puter od kikirikija
-350 ml. slatke pavlake

Za karamel:
-200 gr. gotovi karamel
-100 gr. kikirikija (pečeni i grubo naseckani)



Za glazura:
-300 gr. tamne čokolade (66% kakaa)
-600 ml. slatke pavlake

Priprema:
Za biskvit:
Uumutite dobro bjelanjke i šećer . Dodajte mljeveni kikiriki, mljevene orahe i brašno pomiješano sa  praškom za pecivo i izmešajte kašikom, ne mikserom. Namastite i pobrašnite (ili stavite pek papir)  kalup za torte i izlijte smijesu. Peći na temperaturi od 180°C oko 30 minuta tj. dok nije pečen.

Za krem:
Umutite žumanjke i šećer, pa ih skuvajte na pari. U vruće dodajte  čokoladu i mješajte dok se ne otopi. U ohlađenu kremu dodajte putra od kikirikija i dobro izmutite. Slatko vrhnje umutite u  čvrst šlag i sjedinite sa kremu.

Za glazura:
Zagrijte slatko vrhnje, dodajte čokoladu i mješajte dok se čokolada otopi. Vruće prelijte preko kolača.

Slaganje:
Ohlađeni biskvit vratite u kalup za torte, premazite ga sa gotovi karamel i posipite sa grubo nasjeckani kikikirikija. Prelijte sa toplom glazurom. Ostavite  u frižideru da se stegne glazura i poslužite.

0 komentari:

Objavi komentar