nedjelja, 10. siječnja 2016.

Sarma


Sarma... na ovaj nacin je priprema moja mama .....tako je i ja pripremam i super mi je !



Sastojci:
-500g fasiranog mesa
-200g rize
-1glavica crnog luka i kasika putera,
-1glavica kiselog kupusa
-pola rendane mrkve
-zacini: vegeta, so, crni biber, aleva paprika, persun, 1 kasika ulja

Zaprska:
-1kasika putera
-1kasika brasna
-200ml paradajza (tecnog)
-200ml vode
-zacini: so,vegeta,biber, bosiljak, persuna ....



Priprema:
U tavi sa kasikom putera istopljenog dodati isjeckanu glavicu crnog luka. Pa dodati opranu rizu da se sve zajedno proprzi dok riza bude staklenaste boje. U vanglu sa fasiranim mesom i ostalim sastojcima dodati preprzenu rizu i luk ,pa umjesati sve zajedno i kasiku ulja. Pripremiti listove kupusa ..odvojiti jedan po jedan list kupusa pa filovati sarme . Motati ih lijepo da se ne bi kasnije rasturile. Redati gotove sarme u posudi i nekoliko parcica suhog mesa. Preliti ih vodom poklopiti poklopcem i staviti u pecnicu da se krckaju 3-4 saata na nizoj temeperaturi 140° .
Pri kraju kad budu gotove napraviti zaprsku :U tavu staviti kasiku putera i kasiku brasna da se proprzi. Zatim dodati paradajz i vodu i ostale zacine malo prokuhati. Izvaditi posudu sa sarmama iz pecnice pa preliti sa zaprskom .Vratiti posudu u pecnicu jos nekih 20 minuta da krcka .



0 komentari:

Objavi komentar