subota, 9. siječnja 2016.
Mileram torta sa malinama :)
Sastojci:
za tijesto:
-250 g glatkog brašna
-100 g maslaca
-75 g šećera u prahu
-1/2 Praška za pecivo Docela
-2 vanilin šećera
-1 jaje
1 limun
-malo mlijeka
za nadjev:
-1 litra mlijeka
-2 pudinga od vanilije
-20 dag šećera
-80 dag milerama
-sok 1 limuna i naranče
za preljev:
-2 vrećice crvenog preljeva za torte
-20 g šećera
-500g smrznutih malina
Priprema:
Prhko tijeso prema Jamie Oliveru:
- hladni maslac narezati na kockice ili listiće, jaje umutiti sa malo mlijeka
- brašno prosijati sa visine, na njega prosijati šećer i prašak za pecivo, zamiješati prstima
- palcem i kažiprstom kockice maslaca nježno umrviti sa brašnom dok smjesa ne postane slična krušnim mrvicama
- dodati limunovu koricu, postepeno dodavati jaja sa mlijekom i lagano mijesiti dok ne dobijemo loptu tijesta
- loptu i plohu pobrašniti, još malo premijesiti, formirati kuglu, baciti s visine o radnu plohu, lagano je spljoštiti, pobrašniti, umotati u prozirnu foliju i ostaviti u frižideru na sat vremena
nadjev:
- od mlijeka, puding praha i šećera skuhati puding prema uputi na pakiranju
- mileram, sok od limuna i naranče umiješati u vruću smjesu
* po želji možete nadodati dio malina
postupak:
- kalup za tortu od 26 cm namazati maslacem i pobrašniti
- razvaljano tijesto utisnuti u kalup mokrim rukama i izbockati vilicom
- uliti nadjev i peći na 170 stupnjeva 70 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici
preljev:
- po uputi na pakiranju napraviti završni preljev sa malinama, uliti od sredine na skroz ohlađen kolač i staviti u frižider na hlađenje
upute:
- ako radite sa smrznutim malinama znate da se one odmah raspadnu, te je u tom slučaju bolje napravit završni preljev kako je opisano u receptu
- ako radite sa višnjama, marelicama ili nekim drugim voćem, možete ga prije pečenja staviti na nadjev i peći zajedno sa tortom
- prhko tijesto uvijek mijesiti hladnim rukama
- u slabijim pećnicama, torti je potrebno dodatnih 10 minuta sa upaljenim samo donjim grijačem
Posluživanje:
Poslužiti krišku ili dvije :)
Dobar tek!
0 komentari:
Objavi komentar