ponedjeljak, 11. siječnja 2016.

FRANCUSKA KREMPITA





Sastojci:
• 1/2 kg  lisnatog testa
• 1,1/2 l mleka punomasnog
• 10 kašikašećera
• 250g putera
• 2,5dl slatke pavlake
• 240gr  puding sa ukusom vanile
• 350gr višanja
• 5-6kašika šećera
• 2-3kašike gustina
• 2,5dl slatke pavlake
• 200gr  šlaga u prahu
• 2dl  Mleka



Uputstvo za pripremu:
U 1/2 l mleka razmutiti puding, dodati 3 kašike šećera. Preostali litar mleka staviti na vatru sa preostalih 7 kasika secera da zakuva, dodati puding i energicno mesati da nema grudvica. Kada se blago prohladi dodati 100 gr maslaca. Kada se potpuno ohladi izmutiti preostali maslac i kašiku po kašiku dodavati u puding. Na kraju kada je fino umuceno dodavati pavlaku za slag i mutiti mikserom. Tečnu pavlaku dodavati direktno u fil i mutiti. Fil na kraju treba da bude lepo cvrst, a kasnije kada odstoji jos vise ce se stegnuti. Lisnato testo odmrznuti, pa razviti plocu po plocu na dimenzije 30*35 cm i peci na 220 C na prevrnutom plehu. Fil od visanja. Ukuvati visnje sa secerom i u 1 dl vode razmutiti gustin i uliti u visnje, promesati i ostaviti da se prohladi, ali ne da se skroz ohladi. Mlecnu slatku pavlaku pazljivo umutiti, tj. paziti da se ne premuti pa da se pretvori u maslac. Slag umutiti po uputstvu sa kesice i varjacom spojiti sa slatkom pavlakom. Filovanje: Kora, veca polovina fila od pudinga, mlak fil od visanja, druga polovina fila, slag, i drugu koru koju izmrvite medj prste i obilno pospete po krempiti.

0 komentari:

Objavi komentar